Skip to content

Digital Sketches

digital citizen media, ict with a focus on Central Asia and the Middle East.

De uitreiking van de jaarlijkse Big Brother Awards is een waar feestje. Vrijdag de 21ste loopt de grote zaal van De Balie in Amsterdam vol, geleidelijk en vrolijk. Jury voorzitter Karin Spaink heeft zich als enige serieus een galajurk aangemeten. Chapeau!

Twee uur later valt de zaal ongemakkelijk stil. De Big Brother Award , in de categorie personen, wordt dit jaar toegekend aan alle Nederlanders. De awards – een parodie op de Oscar uitreiking – worden jaarlijks uitgereikt aan personen, bedrijven, overheden en voorstellen die de privacy bedreigen van de burgers. Volgens de jury zijn burgers zelf de grootste bedreiging waar het gaat om inbreuk op hun privacy.

“Door een onverschillige houding – ik heb toch niets niks te verbergen – en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf medeverantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland”, aldus het jury rapport.

De stilte is van korte duur: de deur gaat open en dienbladen royaal gevuld met glazen champagne gaan rond voor ons, de winnaars. Waarna het tijd is voor een groepsfoto op het podium.

Even daarvoor heeft een van de sprekers Jacob Kohnstamm, voorzitter College Bescherming Persoonsgegevens, met gepaste trots verteld dat het budget van het CBP met een miljoen is verhoogd. Kennelijk ziet de regering het nut in van een tegenkracht vanuit de de burgers bij de bescherming van hun privacy.

De ontwikkelingen geven reden tot zorgen, aldus de organisator Bits of Freedom. Het centraal vergaren van persoonsgegevens, deze opslaan en vervolgens onvoldoende of niet beveiligen, komt steeds vaker en op de steeds grotere schaal voor. Andere Award winnaars zijn het Elektronisch Kinddossier en de NS.

Voor meer informatie, zie de website van BOF.

Advertisements

%d bloggers like this: